zaterdag 24 december 2011

Rudolph

Hmm, ik bemerk dat ik niet zo traditiegetrouw ben. Het zet me toch aan het denken wat een 'feestdag' wel niet met een mens doet, als ik met argusogen naar de drukte om me heen kijk. Men is in rep en roer. 'Dit moet nog af'. 'Dat moet nog op tijd gedaan worden'. 'Dit moet nog gekocht worden'. Het is alsof men zich verplicht voelt het één en ander te doen voor als die dag komen gaat. Die feestdag, die vast gelegd is op kalender, wereldwijd.

Leuk vinden doe ik het wel hoor. Je kunt namelijk in die periode van het jaar een ware transformatie van de mens zien. Alles, maar dan alles wordt er op aangepast. De huizen, de winkels, de straten. En men wordt huiselijker, liever, warmer, noem maar op. Er wordt openlijker over liefde gesproken wanneer het weer zover is.

Toch vraag ik me telkens stiekem af waarom die transformatie er alleen maar is wanneer die kalender-dag aanstonds is. Het blijft me verwonderen, elk jaar weer. Best benoemenswaardig! Het doet me namelijk herinneren aan het feit dat men wel degelijk in staat is te veranderen. Als men dat dan ook echt wil.

Ik ben zelf niet zo trouw aan traditie, zoals ik eerder aangaf. Of, nou ja, ik maak mijn eigen traditie's. Wat mij betreft is elke dag een feestdag. Toch schuif ik straks gezellig aan bij mijn familie om deze kalender-dag te vieren. Ik heb er wel zin in.

Soms voel ik me net de vreemde eend in de bijt. Soms voel ik me net Rudolph. Althans, bij het beeld dat ik van Rudolph heb. Vind ik ook helemaal niet erg hoor. Blij toe! Maar, ben ik anders? Ik weet het niet. Hoe dan ook wens ik een ieder een gelukkige kalender-dag toe. En nog vele na deze.