zondag 7 augustus 2011

"To be thing-less is to possess the world"..


Een uitspraak, die ik tegenkom, als ik bezig ben met m'n onderzoekje. Ik moest er even bij stilstaan. Geeft stof tot nadenken. Schrijven dus..

Wie is namelijk, vandaag de dag, bereid zich te ontdoen van alle prullaria, die je, min of  meer, opgedrongen wordt door alle media, winkels, 'trendsetters', etc? Een bekend gegeven! Men koopt vaak, om er later achter te komen dat de koop misschien overbodig was. Daarbovenop komt dat men vaak genoeg de vrees heeft om afstand te nemen van (overbodige) dingen.

Minimalisme leert om te bedenken wat bruikbaar, belangrijk en mooi is. In één woord; Functionaliteit! Dingen moeten staan voor wat ze zijn. En moeten die functie ook kunnen vervullen. En vooral mooi zijn, tot in de details. Aangezien het oog ook wat wilt. Daarentegen valt iets als schoonheid altijd te betwisten, enfin. Hoe dan ook, duidelijkheid, maar ook terughoudendheid zijn de essentiële ingrediënten.

Jermaine is verkocht als hij 1 van de werken ziet van John Pawson (zijn huis in Londen). Veruit één van de meest bekende minimalisten, binnen de architectuur. 't Zijn vooral de details die 't 'm doen..

Een engelse gezegde verhaalt ook: "We think in generalities, but we live in details". Hmm, genoeg hersenspinsels voor nu, om een weekje op te kunnen teren..

John Pawson